FR DE EN RU JP
Start > Onze Knowhow

Wol

Het bewerken van wol bestaat uit een hele reeks stappen die behalve het scheren allemaal gesuperviseerd worden door DBCWool. in samenwerking met haar loonwerkers.


1. Het scheren en oprapen van de wol bij de kwekers.


De selectie van de kwaliteiten die het best aangepast zijn aan de behoeften van de klanten en volgens de eindbestemming van het afgewerkte product.


Wij staan in nauw contact met de schapenkwekers en wolproducenten die wij na talrijke bezoeken ter plaatse geselecteerd hebben. De kwaliteitscontrole is voor ons prioritair.2. Het sorteren.


Een belangrijk deel van onze wol wordt gesorteerd op tafel, op netheid, lengte, kleur en fijnte. Over het algemeen verwijdert men de wol van de buik en de dijen, want vuiler, geler en van mindere kwaliteit.
3. Het wassen.


Ruwe wol bevat onzuiverheden: onoplosbaar wolvet (waar men lanoline uithaalt), oplosbaar wolvet (bestaande uit zouten van vetzuren), aarde, uitwerpselen en plantaardige materialen. Door de wol te wassen met water en detergens wordt het oplosbare wolvet verwijderd en opgelost in het water waarin een emulsie gemaakt wordt van vet en aarde. De plantaardige materialen worden door een mechanische behandeling verwijderd.Het wassen verloopt in langzaam werkende machines waardoor de wol in de diepte wordt wassen en we in alle fasen van het proces de kwaliteit kunnen controleren.


Onze wasprocedés zijn milieuvriendelijk. De gebruikte detergentia en ontvlekkingsmiddelen zijn biologisch afbreekbaar.


Het afvalwater wordt behandeld door een geperfectioneerd zuiveringsstation conform de nieuwe normen van de Europese Unie.4. Het kaarden.


Door het kaarden wordt de wol geopend, ontward en in een gelijkmatige dunne laag omgevormd. Een aantal van die lagen worden vervolgens gebruikt voor het vormen van de vulling van een dekbed of futon (met wol gevulde, dunne oprolbare matras). Daarbij kunnen ook in bepaalde mate plantaardige stoffen die na het wassen nog aanwezig zijn, verwijderd worden.TonteLavage